Gehaktballetjes en krieltjes met Parmezaanse kaas
*** Mijn recept van de maand ***


 Een maand geleden kwam ELIZABETH met het leuke idee om elke 2e vrijdag van de maand een recept te posten en ook ik doe daar graag aan mee.

Ingrediënten
*1 kg verse krieltjes met schil
*200 gr Parmezaanse kaas
*zout

Voor de kruidensaus
*150 ml yoghurt Griekse stijl
*1teen knoflook
*1/2 bosje bieslook
*1/2 bosje dille
*zout

Voor de balletjes
*750 gr speciaal (kalfs)gehakt al op smaak gebracht door mijn slager
*6 takjes verse platte peterselie

Voor de saus
*1 zoete ui
*2 tenen knoflook
*150 gr Indisch gekruid spek van de slager aan blokjes
*1 grote rode paprika
*5 stengels bleekselderij 
*1 courgette
*blikje tomaten blokjes(Mutti kers)
*sap van halve limoen of citroen
*1 volle eetlepel gedroogde dragon
*2 volle eetlepels gedroogde oregano
*zout

Bereiden
Kook de krieltjes gaar in een pan met water en een beetje zout.Giet ze af en laat beetje afkoelen.
Snijd ze vervolgens doormidden.

Rasp de kaas en strooi dit op bakplaat met bakpapier.
Leg de kriel met de binnenkant naar beneden op de bakplaat.Schuif de plaat in een voorverwarmde oven op 200 graden voor maximaal 30/40 minuten.
Haal ze uit de oven en keer de plaat om.
Haal het bakpapier er vanaf en verdeel de kriel per stuk(ze plakken aan elkaar vast door de kaas) op een plank.



Voor de kruidensaus pureer de knoflook en voeg het bij de yoghurt,snijd de kruiden fijn en meng ze er doorheen.
Breng op smaak met zout beetje suiker of vloeibare zoetstof.


Meng de gehakte platte peterselie door gehakt.
Draai balletjes niet te groot niet te klein.
Bak de balletjes rondom bruin in koekenpan/hapjespan in beetje olie of vloeibare bakboter. Haal ze uit de pan en zet even apart.
Snijd de ui en knoflook,zet ze aan in diezelfde pan.
Snijd de groenten in blokjes en voeg ze samen met de spekblokjes en gedroogde kruiden toe en schep 4 minuten goed om.
Blus af met blikje tomatenblokjes.
Vervolgens het sap van limoen en zout, laat dit 10 minuten sudderen.Als de saus dik genoeg is kunnen de gehaktballetjes erbij en laat het nog even goed warm worden.

knip wat geel groen blad van bleekselderij en strooi over balletjes
 





De krieltjes krijgen door de kaas een lekker krokant laagje.

*SMAKELIJK ETEN*

Chefkok Ramon Brugman zag ik vorige week dit recept maken in het TV programma Binnenste buiten
Ik maakte het afgelopen zondag en pasten het recept aan omdat mijn slokdarm door aandoening geen peper,gerookt spek en gerookt paprikapoeder kan verdragen


Judy - Daphne - Janny - Irene  - Annemarie
Conny - Mieke - Marthy - Céline - Josephine - 
Toos - en nog een keer Toos - Miriam - Annet  - Anita - Willy - Ger
Akkelien - Dini - Lot - Margriet - Sylvia - Els - Ilse





Reacties

  1. Hej Ger, Nu kom ik toevallig op jouw nieuwe blog terecht. Maar waarom ben je verhuisd? Het was zo gezellig op je oude vertrouwde blog.
    Lekker recept heb je geplaatst en ook prachtig gepresenteerd.
    Hartelijke groet Willy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Willy heel jammer dat ik niks meer kan op mijn vorige blog,ben er zelfs dagen door van streek geweest.Het probleem is begonnen toen ik bij Google nieuw E-mailadres aanmaakte en wilde inloggen,
      omdat andere niet meer bestaat.Op mijn eerste geplaatste bericht op blog gaf ik er uitleg over.
      Ger van hoorndesovervloeds3.blogpost.com

      Verwijderen
  2. Het water loopt me in de mond... wat ziet dit er ontzettend lekker uit! Maar ik moet het nu maar eventjes met mijn bammetjes doen...:)
    Wat een fijn uitgebreid recept deel je met ons, dankjewel! Ik heb je in mijn link-lijstje gezet hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vergeet ik nog te zeggen dat ik je foto's zo prachtig vind! Dat komt natuurlijk ook door de prachtige schalen en verdere aankleding ... Wow...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit ziet er verrukkelijk uit, ja die Ramon kan er wat van en jij ook :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er heerlijk uit, jammie jammie
    Fijn ook dat ik kan reageren op je blog, bij sommige dames lukt me dat niet
    Leuk programma hé, Binnenste Buiten, ik kijk het graag.
    Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooie presentatie van je gerecht!!!!
    Ziet er heerlijk uit, ik krijg er nu spontaan zijn in, terwijl het pad 9 uur 's morgens is, hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk recept. Ik geef het door aan de kok hier. Je plaatst er prachtige foto's bij. Ik ben ook gek op zulk servies en tafellakens. De aankleding maakt het allemaal nog leuker en lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten