Asperges

 Nog een keer dan......


....nu het nog kan!!!

Rond 29 juni worden er voor het laatst dit jaar asperges gestoken, gesorteerd, geschild en verkocht. De aspergeplanten moeten dan weer tot rust komen om voor het volgende jaar voldoende energie te leveren.

Het ''witte goud'' van het Brabantse land lag gisteren nog eens op onze bordjes, heerlijk.
moest toch naar de bloemen en planten kweker om bakken en manden te vullen met zomergoed, de viooltjes waren door de regen van de laatste tijd behoorlijk slap gaan hangen en het mooie was er echt vanaf

Liep ook even de ruimte binnen waar ze asperges van eigen aspergebedden en aardbeien van de koude grond verkopen,verser kan je het niet hebben


alhoewel ik alle jaren de asperges zelf schil met de speciale dunschiller koos ik er nu voor om ze te laten schillen voor €1 per kilo meer prijs
en toen ik dat schillen eens van dichtbij bekeek begreep ik die extra kosten wel
één voor één gaan de asperges met de hand de schilmachine in langs de scherpe messen om er aan de andere kant weer uit te komen, waarna ze ingepakt worden
De mevrouw die mij hielp zei dat ze dit seizoen al het derde stel messen in de schilmachine hadden moeten laten zetten en die kosten €150 per stel messen
Ik zeg altijd; de keren dat wij asperges eten in het seizoen moeten ze van goede kwaliteit zijn,
het is een delicatesse
neem altijd de duurste van A kwaliteit

deze keer volgden ik de TIP van Jeroen Meus op
de kok van TV programma Dagelijkse Kost

asperges opzetten met koud water
aan de kook brengen en zodra het water kookt warmte bron uitzetten,deksel op pan laten en 20 minuten laten staan

de gaarheid van asperges was op deze wijze subliem te noemen

bereid ze nog altijd het liefste op de klassieke manier zoals mijn moeder en oma het ook deden....

gekookte eitjes
slagers achterham
Hollandaisesaus
of/en geklaarde roomboter
nieuwe piepers

en smullen maar......

.....en wachten op het volgende asperge seizoen.....

zijn jullie er ook zó dol op.....?

Reacties

  1. Heerlijk! Wij zijn echt gek op asperges en hebben ze zelfs in de vakantie in de caravan gegeten. Ik koop altijd een kilo voor ons tweeën. Je moet er niet op bezuinigen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten