Herfst

 


Het is herfst!

De dagen worden korter en de keuken vult zich met geuren van specerijen,stoofvlees,pompoensoep en de gietijzeren pannen komen tevoorschijn.


Herfst gevoel begint bij mij wanneer de druiven op ons buiten-binnnenplaatsje  rijp zijn en de Vlaamsegaaien met een hoop geschreeuw elkaar bevechten om de druiven,terwijl er toch genoeg aanhangen.

'' Ben geen huismus....maar een geluksvogel die graag thuis is'' 

en me enkele weken geleden op 'n zondagmiddag heel goed vermaakten in mijn keukentje,zittend op mijn zadelkruk met zwenkwielen en alles wat ik nodig had binnen handbereik.


En ik begon aan het schoonborstelen van de paddenstoelen voor de bourguignon





  • * 2 middelgrote zoete uien
  • * 3 tenen knoflook gehakt
  • * 2 winterwortelen in blokjes
  • * 1 kg grof gemengde paddenstoelen
  • * 3 takjes tijm
  • * 2 laurierblaadjes
  • * 2 eetlepels tomatenpuree
  • * 3 volle eetlepels bloem
  • * scheut Port Ruby of rode wijn
  • * pot paddenstoelen fond
  • * 3 paddenstoelen bouillontabletten
  • * 250 gram zilveruitjes(Kesbeke) uitgelekt
  • *zout en peper
  • ***
  • 1Verhit een klontje boter in een diepe pan en fruit de uien en de knoflook aan tot ui glazig is
  • 2 Voeg de winterwortel en paddenstoelen toe.Doe ook tomatenpuree,tijm,laurierblaadjes in de pan en bak het geheel al omscheppend een minuut of 5
  • 3 Doe de bloem in de pan en bak 5 minuten mee,blus af met de fond,wijn en voeg bouillon tabletten toe
  • 4  Breng aan de kook onder roeren tot het geheel gaat binden en laat de stoof 20 min. zachtjes pruttelen,roer af en toe even om
  • 5 Voeg aan het einde de zilveruitjes toe en breng de bourguignon op smaak met peper en zout en bestrooi met krulpeterselie


  • Ik maakte er een luchtige half aardappel- half pastinaakpuree bij
💙💙💙







Reacties